Technológia

A Könyök utcai pincénkben történik a feldolgozás, erjesztés és az újborok tárolása, a Verőszala utcaiban a fahordós érlelés és a palackos tárolás.

Borászati gondolkodásunkra jellemző, hogy modern eszközökkel, modern gondolkodással, innovatív módon és tapasztalataink alapján a lehető legkevesebb, de a szükséges beavatkozásokkal készítsünk minél jobb borokat.
Nagyon odafigyelünk a szüreti időpont helyes megválasztására. Kézi szüretet követően gyors feldolgozás történik. Naponta annyi szőlőt szüretelünk, amit aznap fel is tudunk dolgozni.
Fehér- és rozébor készítésénél azonnali préselést követően, a mustot tisztítjuk, ülepítjük és a tisztított mustot erjesztjük. Az erjesztés kisméretű tartályokban vagy fahordóban történik.
Vörösboraink kádban erjednek, kézi csömöszölés és/vagy körfejtés mellett. A héjontartás időtartama kb. 20-25 nap, fajtától és cukortartalomtól függően. Az érlelés különböző űrtartalmú fahordókban történik.


Az egri pincékről

Egerben a vulkánikus eredetű riolittufába vágott úgynevezett parasztpincék a jellemzőek. A városban találhatóak, lehetnek épített borházzal, vagy tufába vágott borházzal. Méretük 3,5-4m szélesek és 5-50m hosszúak. Mivel a város domborzati viszonyai, csak bizonyos helyeken tették lehetővé a pincevágást ezért pincesorok, pincesoros utcák alakultak ki. Legismertebbek a következők: Kőlyuktetői, Kistályai úti, Farkasvölgy utcai (Borházsor), Kőporosi, Könyök utcai, Verőszala utcai, Szépasszonyvölgyi pincesorok. A termést régen és ma is beszállítják a pincékbe és itt történik a feldolgozás, érlelés, palackozás. A pincék kialakulása az 1800-as évek közepétől datálhatóak, a város régi épületei ezen pincékből kivágott tufakövekből épültek.

Balga István
szőlészet, borászat
adminisztráció, értékesítés
+36/30 415-2791
balga54@gmail.com
Balga Irina
borászat, kutatás

+36/20 439-5414
balgairina@gmail.com
Adamovich Károly
borászat
értékesítés
+36/20 294-4949
adamovichkaroly@gmail.com